Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Το Πείραμα Υπακοής ... (βίντεο)




Το πείραμα υπακοής & υποταγής στην εξουσία/αυθεντία (Milgram) 1 / 2 (Ελληνικοί Υπότιτλοι)
(The Milgram experiment on obedience to authority figures - Greek Subs)


Το πείραμα του Μιλγκραμ (The Milgram Experiment) ήταν μια σειρά πειραμάτων κοινωνικής ψυχολογίας που διενεργήθηκαν από τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Γιέηλ (Yale), Stanley Milgram. Μετρήθηκε η προθυμία των συμμετεχόντων στο να υπακούν ένα πρόσωπο (Επιστήμονα) που συμβολίζει εξουσία και αυθεντία, όταν αυτός τους ζητούσε να κάνουν πράγματα που αντιτίθενται στην συνείδησή τους.
Τα πειράματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1961, τρεις μήνες μετά την έναρξη της δίκης του Γερμανού ΝΑΖΙ Adolf Eichmann για το Ολοκαύτωμα. Το πείραμα καλούνταν να απαντήσει στο ερώτημα: "Ο Eichmann και οι συνεργοί του, είχαν κοινό σκοπό τουλάχιστον ως αναφορά το σκοπό του Ολοκαυτώματος;".
Τα πειράματα του Milgram έδειξαν ότι είναι δυνατόν εκατομμύρια συνεργοί απλά ακολουθούν τις εντολές τους, ακόμα κι αν αυτές παραβιάζουν τις βαθύτερες ηθικές αρχές τους
http://en.wikipedia.org/wiki/Authority

Το παρόν είναι απόσπασμα από σύγχρονη επανάληψη του πειράματος στο πρόγραμμα Horizon του BBC 2, στη σειρά με θέμα "Πόσο βίαοι είμαστε", στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο πρώην βουλευτής Michael Portillo. (http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Portillo)

Το αρχικό βίντεο ανέβηκε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=QhTo3QmB_Yw
Πηγή: http://www.youtube.com

Ο προβληματισμός δικός σας! 
ΛΥΚΙΟΣ.

3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΕ ΖΟΥΖΟΥΝΑ ΔΑΝΑΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ?????? ΕΣΥ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ???????? ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΟΛΕΣ ΤΕΜΠΕΛΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΠΛΗΚΤΡΟ???? ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ ΛΥΚΙΕ ΑΝΤΑΡΤΑΚΟ ΧΙΛΩΝΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΡΙΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΠΡΩΟΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ??????????!!!!!!!!!!
    ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΗ ΦΩΝΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλτατε Λύκιε.Τα βίντεο τα έχω δει στο παρελθόν, (δυστυχώς) αυτή τη στιγμή δεν θα (ήθελά λόγω χρόνου)να τα σχολιάσω.
    Έχω όμως κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον και πολύ καλό για να δημιουργήσεις ένα ολόκληρο θέμα, μιας και έχεις και την γνώση και (υποθέτω)την διάθεση να το κάνεις.Στο παραθέτω λοιπόν:http://www.youtube.com/watch?v=Q82PVCi-bAk&list=TLTaD028FSVkE ...Πιστεύω ότι θα μπορώ νατο ξαναεπαναλάβω με κάποια λινκς ή και βίντεο που αφορούν το Blog σου, αν βέβαια δεν γίνομαι φορτική.
    Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων...
    Να είσαι καλά καικαλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή φίλη Xibalba, καλημέρα!
    Τα βιντεάκια που είδες εδώ, μας δείχνουν πόσο σχετική είναι η ηθική των ανθρώπων και πόσο όψιμη είναι η ευαισθησία των συναισθημάτων μας για τους άλλους, αν οι συνθήκες μας απαλλάσσουν από ενοχές και τιμωρία. Δηλαδή, όταν έρχεται στα χέρια μας η εξουσία πάνω στους άλλους, η χριστή χρήση της εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες (νόμοι, τιμωρία, έλεγχος) και όχι από ενδογενείς (συνείδηση, ηθικές αναστολές, αγάπη). Τουλάχιστον, έτσι μας δείχνει αυτό το πείραμα!
    Μπορείς ελεύθερα να παραθέτεις ότι νομίζεις (βίντεο, φωτογραφίες, URL) αρκεί να υπάρχει κάποιο δικό σου μήνυμα, που θες να υποστηρίξεις.
    Σχετικά με το βιντεάκι που παρέθεσες (Επιστημονικές Δικτατορίες - Άλντους Χάξλεϋ), ουσιαστικά μας προανήγγειλε -σε μια πρώιμη εποχή-, την επερχόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων όπως αυτή ήδη σχεδιαζόταν στα σιωνιστικά κέντρα αποφάσεων για την ανθρωπότητα.
    Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος της ανθρωπότητος, επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του ψυχικού ελέγχου των μαζών. Αυτό έχει εξελιχθεί σε επιστήμη από τα βάθη των αιώνων και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, των διαχρονικών κέντρων εξουσίας (γράμμη αίματος) της ανθρωπότητος.
    Η προπαγάνδα είναι ένας από τους μηχανισμούς τους, αλλά και η ψυχολογία, η φαρμακολογία, η χημεία, η ψυχιατρική, η ρητορική και η τεχνολογία αποτελούν όπλα στα χέρια της κρυφής αυτής (και απάνθρωπης) δύναμης, που ελέγχει και εξουσιάζει την ανθρωπότητα.
    Εδώ στον Καταχθόνιο Δαίμονα, έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα και με ειδική αρθρογραφία, αλλά κυρίως μέσα από τον εκτενή σχολιασμό που ακολουθεί τα κείμενα. Αν σερφάρεις εδώ, θα βρεις άπειρες αναφορές και αναλύσεις πάνω στο θέμα αυτού του βίντεο.
    Παρόλα αυτά, θα αναρτήσω κάποιο σχετικό θέμα προκειμένου να προκληθεί διάλογος ξανά, στον οποίο ευελπιστώ πως η συμμετοχή σου θα είναι δεδομένη…
    Καλή σου μέρα!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας
Φίλοι του ιστολογίου, παρακαλώ να κάνετε ελεύθερα τον σχολιασμό σας, αλλά να απέχετε από ύβρεις και προσβολές προσώπων, καθώς και να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα και γραφή (όχι greeklish). Προσβλητικά και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται. Επίσης διαγράφονται spam και διαφημίσεις άλλων ιστολογίων, αλλά και κάθε άλλο σχόλιο που δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που ορίζει ο δημιουργός και διαχειριστής του ιστολογίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα σχόλια ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.



.